Voorzitter Herman Klitsie over ESCOSS

Voorzitter Herman Klitsie over ESCOSS

Herman Klitsie:

 

“In Oss krijgen we samen dingen voor elkaar, ook duurzaamheid”

 

Verbinden is een sleutelwoord in de lange, bestuurlijke carrière van oud-burgemeester Herman Klitsie. En dat is precies wat hij als bestuurslid voor ESCOSS gaat doen. “Kleine en grote ondernemers in Oss verbinden in deze coöperatie. Zodat we samen de afzonderlijke bedrijven verduurzamen en daarmee heel Oss. In Oss krijgen we dingen samen voor elkaar. Daar zijn we goed in. Voorbeelden genoeg. Als het aan mij ligt gaan we hierin tot de koplopers behoren.”

 

Op de vraag waarom je als ondernemer lid zou moeten worden van ESCOSS, is Herman Klitsie stellig. “Veel ondernemers voelen de noodzaak om duurzamer te werken. Uit overtuiging, maar ook gewoon omdat ze kinderen hebben. Het ontbreekt vaak aan deskundigheid en tijd om daar ook daadwerkelijk iets mee te doen. Via ESCOSS krijg je toegang tot die deskundigheid. En die is breed. Van een energiescan tot ondersteuning bij een subsidieaanvraag en toegang tot betrouwbare leveranciers met speciale tarieven voor de coöperatie. Je weet dus welke maatregelen voor jouw bedrijf het beste zijn, koopt zaken in bij goede leveranciers tegen scherpe tarieven en maakt daarbij optimaal gebruik van de subsidiemogelijkheden.”

 

Verschil maken
Maar er zijn nog meer voordelen, meent Herman Klitsie. “We hebben gekozen voor een coöperatie omdat de leden daarmee ook direct invloed hebben. De leden betalen een geringe bijdrage als contributie en dragen een klein stukje van hun besparing af aan de coöperatie. Naarmate we dus meer leden tellen, die meer besparingen realiseren, krijgen we dus ook meer geld in kas. Als lid heb je direct invloed op de bestemming van die gelden. Nu kun je natuurlijk besluiten om die terug te laten vloeien naar de leden, maar hoe mooi zou het zijn als we dat geld inzetten voor grotere duurzaamheids-projecten of voor het werven van meer leden. Zodat we samen ècht het verschil maken en een wezenlijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van Oss.”

 

Resultaat
Herman Klitsie gaat zich daar in elk geval voor inzetten. Met als resultaat: “Een aanzienlijke CO2 reductie realiseren en rendement voor de leden behalen. Het mes snijdt aan twee kanten.”